+421 918 727 747

Obľúbené druhy vzácnych kameňov

Najčítanejšie články

Existuje mnoho obľúbených druhov kameňov, ktoré majú svoje jedinečné vlastnosti a sú pre ľudí príťažlivé, čím lákajú ku kúpe. Vybrali sme pre vás niekoľko obľúbených druhov kameňov.

  1. Diamant je považovaný za jeden z najhodnotnejších a najobľúbenejších kameňov. Jeho tvrdosť, lesk a jasná prírodná krása sú jedinečné a najčastejšie sa používajú pri výrobe zasnubných a obrúčkových prsteňov.
  2. Rubín je vzácny drahokam s intenzívnou červenou farbou. Je symbolom vášne a lásky a často sa využívajú pri výrobe šperkov a majú silný emocionálny a estetický vplyv na ľudí.
  3. Zafír je ďalší vzácny kameň s rôznymi farbami, pričom najznámejšia je modrá. Zafíry sú spojené s pravdivosťou, múdrosťou a duchovnou intuíciou. Sú veľmi obľúbené v šperkárstve a mnohí ich považujú za symbol prestíže a krásy.
  4. Smaragd je známy svojou zelenou farbou a je spojený s prírodou, životom a plodnosťou. Jeho jasná zelená farba je veľmi príťažlivá, a preto sa Smaragdy často používajú pri výrobe šperkov a majú dlhú históriu svojej obľúbenosti.
  5. Ametyst je fialový kameň, ktorý sa často považuje za symbol harmónie a duchovnosti. Má upokojujúci vplyv a je nielen využívaný pri výrobe šperkov, ale aj v liečiteľstve a pri meditácii.
  6. Krištály sú známe svojou priehľadnosťou a schopnosťou zlučovať energiu. Sú považované za symbol čistoty a duchovnej sily, pričom sa tiež používajú vo forme šperkov, ale aj v alternatívnej liečbe a energiaterapii.

Tieto druhy sú len niektorými z najobľúbenejších medzi ľuďmi, a to najmä pri výrobe šperkov a pri ich zbieraní ako súčasť záľuby v gemológii a drahokamoch. Každý kameň má svoje jedinečné vlastnosti a symboliku.

Menej drahé kamene sú tiež veľmi obľúbené medzi ľuďmi.

  1. Achát je vzácny kameň s rôznymi vrstvami a pestrými farbami. Jeho príťažlivý vzhľad a dostupná cena ho robia obľúbeným vo výrobe šperkov a dekoratívnych predmetov.
  2. Tyrkys je modrozelený kameň, ktorý sa vyskytuje v rôznych odtieňoch. Je cenovo dostupný a používa sa v šperkárstve a aj v iných dekoratívnych aplikáciách.
  3. Howlit je biely alebo svetlomodrý kameň s tmavými škvrnami. Je často používaný pri výrobe náramkov, náušníc a náhrdelníkov vďaka jeho cenovej dostupnosti a príťažlivému vzhľadu.
  4. Jaspis je kameň s rôznymi farebnými vzormi a textúrami. Jeho farby môžu zahŕňať červenú, hnedú, žltú a zelenú. Jaspis je považovaný za ochranný kameň a často sa používa pri výrobe šperkov.
  5. Karneol je oranžový a červenohnedý kameň, ktorý sa bežne vyskytuje, je obľúbený pri výrobe náramkov, náušníc a prsteňov a má energizujúci a vitálny vplyv.

Toto sú len niektoré príklady menej drahých kameňov, ktoré majú svoje miesto v šperkárstve a v dekoratívnych aplikáciách. Ich dostupná cena a zaujímavé vlastnosti ich robia atraktívnymi pre ľudí, ktorí hľadajú kvalitné kamene za rozumnú cenu.

V šperkárstve sa využívajú tiež kamene, ktoré možno nie sú až tak známe, avšak vynikajú svojou jedinečnosťou a dostupnosťou len v určitých lokalitách sveta.

  1. Tanzanity sú vzácne kamene so zafírovo – modrou farbou a fialovým odtieňom. Sú pomerne novým objavom, stali sa populárnymi a používajú sa na výrobu rôznych druhov šperkov.
  2. Opály sú charakteristické ich hravým prechodom farieb a jasom, sú veľmi obľúbené a používajú sa na výrobu náhrdelníkov, náramkov a náušníc.
  3. Topázy sa vyskytujú v rôznych farbách, vrátane modrej, žltej, ružovej a bezfarebnej. Sú dostupné vo viacerých farebných odtieňoch a využívajú sa na výrobu šperkov rôznych štýlov.
  4. Zafíry majú rôzne farby, pričom najznámejšie sú modré. Okrem modrých sa vyskytujú aj žlté, ružové, fialové a zelené. Sú tvrdé a lesklé, čo ich robí ideálnymi pre výrobu šperkov.
  5. Akvamaríny sú svetlo modré až svetlo zelené a pripomínajú farbu morských vĺn. Sú pomerne tvrdé a využívajú sa najmä v náhrdelníkoch, náramkoch a prsteňoch.
  6. Ametysty sú fialové kamene, ktoré majú rôzne odtiene od svetlých až po tmavo fialové. Používajú sa na výrobu rôznych druhov šperkov, od prsteňov až po náušnice a náhrdelníky.
  7. Krištáľ je prírodný kameň, ktorý je známy svojou priehľadnosťou a leskom. Používa sa na výrobu náramkov, náhrdelníkov, prsteňov a náušníc.
  8. Granáty sú kamene s rôznymi farebnými odtieňmi, najznámejší je červený granát. Okrem nich sa vyskytujú aj zelené, oranžové a hnedé granáty a používajú sa na výrobu rôznych typov šperkov.
  9. Perly sú organické kamene, ktoré sa tvoria vo vnútri mäkkých tkanív niektorých morských mäkkýšov. Sú známe svojou krásou a eleganciou. Používajú sa v náhrdelníkoch, náramkoch, náušniciach a prsteňoch.