+421 918 727 747

Ťažba vzácnych kameňov vo svete

Najčítanejšie články

Ťažba vzácnych kameňov sa uskutočňuje vo viacerých krajinách po celom svete. Medzi prvými krajinami, ktoré možno pokladať za náleziská Diamantov sú India a Brazília. V súčasnej dobe sú jedny z najvýznamnejších krajín, kde sa ťažia vzácne kamene Južná Afrika a Rusko.

Južná Afrika je jednou z najvýznamnejších krajín v oblasti ťažby Diamantov. Je domovom niektorých najbohatších diamantových baní na svete, ako napríklad banské oblasti Kimberley, kde sa vyťažilo 15 miliónov karátov diamantov a tiež Cullinan.

Rusko je významným producentom diamantov, zafírov a iných vzácnych kameňov. Najznámejšia diamantová baňa na Sibíri je Mirny, kde sa ťažia niektoré z najväčších diamantov na svete. Jedná sa o druhú najväčšiu umelú dieru na svete, ktorá ťažila ročne viac ako 10 miliónov karátov diamantov. Najväčší diamant vážil 342,5 karátu, čo je 68,5 g.

Brazília je známa svojou bohatou ťažbou rôznych vzácnych kameňov, vrátane Ametystov, Topázov, Akvamarínov a Opálov. Ťažba sa sústreďuje najmä v štáte Minas Gerais, ktorý je známy svojimi bohatými drahokamovými ložiskami.

Austrália je významným producentom rôznych vzácnych kameňov, vrátane Opálov, Diamantov, Zafírov a Smaragdov. Niekedy sa dokonca nazýva „drahokamovým ostrovom“, nakoľko je najväčším svetovým producentom diamantov drahokamovej kvality. Cestovné úseky Lightning Ridge a Coober Pedy sú známe svojimi opálovými ložiskami.

Kolumbia je známa svojou ťažbou Smaragdov. Tieto zelené drahokamy sa ťažia najmä v regióne Boyacá, kde sa nachádza slávne smaragdové bane Muzo, Chivor a Coscuez.

Na severe Kanady sa nachádza ďalšie nálezisko Diamantov šperkovej kvality. Baňu Ekati ležiacu v oblasti, ktorá je po väčšinu roka zamrznutá, vlastní z väčšej časti firma BHP Diamonds Inc., uvádza na trh kamene vysokej kvality brúsené priamo v Kanade.

Okrem týchto krajín sa vzácne kamene ťažia a vyskytujú aj v ďalších lokalitách, vrátane Tanzánie, Zambie, Madagaskaru, Myanmaru (Barmy) a mnohých ďalších. Ťažba a dostupnosť vzácnych kameňov môže byť ovplyvnená geologickými faktormi, prírodnými podmienkami a obchodnými zmluvami medzi krajinami.